Miller Building will increase patient and family privacy, improve care

New single bed facility named to honor Bob and Holly Miller

A groundbreaking ceremony in June of 2016 marked the official start of construction of The University of Vermont Medical Center’s new inpatient bed building. Named after longtime philanthropists Bob and Holly Miller, the building has been planned to enhance quality, privacy and healing, while providing more room for families.

Evidence shows that inpatient rooms designed with the needs of patients and families in mind result in better outcomes and a better patient experience overall.

Rooms in the Miller building will have private bathrooms and space designed for families and visitors.

Planning for the Miller Building included a team of patients and family members, physicians, nurses, respiratory therapists, nutritionists and more – all the people who are at the bedside – who worked for two years on the building’s design.

The seven-story building is taking shape on the west side of the Medical Center near the entrance to the Emergency Department.

It will provide 128 single-occupancy rooms, bringing the percentage of single inpatient rooms in the hospital to 90 percent, and replacing facilities that were built decades ago, when the delivery of inpatient care was much less complex.

Building occupancy is slated for summer 2019.

For additional information about the project visit our website.